Diverse gebouwen Marker Wadden

Diverse gebouwen Marker Wadden

In opdracht van Strandbaak B.V. hebben we een bijzonder project op de Marker Wadden voor Natuurmonumenten uitgevoerd. De Marker Wadden is een uniek natuurgebied midden in het Markermeer, op circa 10 kilometer varen vanaf Lelystad. Dit stuk nieuwe natuur is volop in ontwikkeling. De eilandengroep is aangelegd met zo’n dertig miljoen m2 zand, klei en slib uit het Markermeer. We hebben op dit onontgonnen gebied de 260 schroeffundamenten (Ø114) geplaatst voor twee recreatiewoningen, een groepsaccommodatie en de verblijven voor de eilandwachter en havenmeester.
Op zo’n afgelegen plek als de Marker Wadden bewijzen de schroeffundamenten dubbel en dwars hun waarde. De logistieke belasting van schroefpalen is laag. Het verschepen naar de Marker Wadden ging daardoor vlot. Ter plaatse verliep de montage snel, ondanks het feit dat de zandlagen behoorlijk waren ingeklonken. De conische vorm van de schroeffundamenten maakt dan echt het verschil. De wijze waarop we de palen indraaien veroorzaakt geen trillingen die de aanwezige flora en fauna zouden kunnen verstoren. En zodra de schroeffundering in de grond zit, is deze direct belastbaar.
De Marker Wadden is een groot experiment. Mochten de bouwwerken ooit verplaatst of verwijderd moeten worden, dan is dat geen probleem: we draaien de schroefpalen er eenvoudig weer uit. Die zijn daarna meteen klaar voor hergebruik. Deze duurzame, circulaire manier van funderen sluit perfect aan bij filosofie van Natuurmonumenten en de Marker Wadden. Onze projectingenieur Danny van den Elzen heeft gezorgd het ontwerp, de calculatie en inmeten. Dankzij zijn vakkundige voorbereiding, was het voor mogelijk het project in tweeënhalve dag te realiseren!
(foto: Theo Baart)

Heeft u ook interesse?

Neem direct contact op met ons